Esperanto & media

Waar en wanneer was Esperanto in het nieuws? Hier een overzicht van persmomenten van Esperanto. Mocht je zelf een artikel weten wat er nog niet bij staat, mail ons en dan kijken we of we het erbij kunnen plaatsen en dit overzicht kunnen aanvullen. (internationaal nieuws)

-) Esperanto is verscheidene malen voorbij gekomen in artikelen op visionair.nl:
Esperanto heeft 100 jaar gewacht op het internet  
TED Talk, Esperanto als opstapje voor taalonderwijs 
* Goedkoop op Wereldreis, 3 strategien 
* Verdere artikelen op visionair over Esperanto


-) Op 29-01-2011 stond er een artikel over Esperanto in de Leeuwarder Courant. Het artikel is in PDF vorm hier te lezen met de titel: Nieuwe media kans voor Esperanto.

-) Op 10-01-2011 stond er een leuk artikel in het studentenblad van Groningen. Het is na te lezen onder de titel: De echt internationaal ingestelde student spreekt Esperanto.

-) Op 09-01-2011 verscheen op Want To Know een artikel over Esperanto. Dit artikel is op hun site na te lezen onder de titel: Over de macht en politieke kracht van taal.

-) Esperanto was op Man Bijt Hond in België, een leuk stukje wat na te kijken is onder: Frans, Engels... of Esperanto?

-) Op 26 juli 2010 was Esperanto bij Ruud de Wild in Q-music. Een kort gesprek over Esperanto. Het fragment van 5 minuten is terug te luisteren in mp3 en ogg formaat.

-) In mei 2010 werd er een interview gehouden over Esperanto op de lokale Amsterdamse Radio omroep. Het interview is hier in 3 delen terug te luisteren. Deel 1, 2 & 3

-) In het holebi jongerenblad Expreszo stond een uitgebreid artikel over Esperanto in het dec 2009 - jan 2010 nummer met de titel: Esperanto de nieuwe wereldtaal? Het artikel is ingescand en de pagina`s zijn hier te downloaden. Voorkant, pagina 1, 2, 3 en 4.

-) Op 15 december 2009 eerde google de 150ste verjaardag van Zamenhof door de Esperanto wereldwijd in het google logo op te nemen. In het Google Logo Museum is het logo nog na te zien. Het eerbetoon leverde in de hele wereld een golf van interesse in Esperanto op.

-) In de herfsteditie 2009 van het tijdschrift Oor stond een oproep aan alle muziekliefhebbers om met Esperanto gratis naar Roskilde te kunnen. Het artikel is hier te downloaden onder de titel: Gratis naar Roskilde?!

-) In het november/december number stond artikel over Esperanto en de leuke reismogelijkheden in de ZOZ Tijdschrift voor doen-denkers. Het nummer is hier na te lezen en heeft de titel: Esperanto opent de wereld.

-) In gaykrant nummer 621 van 7 november 2009 stond een artikel over Esperanto met een roze invalshoek. Het artikel is te hier te downloaden onder de tekst: Esperanto is toegankelijk voor iedereen.

-) Op 26 oktober is er een leuke reportage gemaakt over Esperanto op blikvoer van de VARA. Discussier mee op het discussieforum: Esperanto is kansloos

-) Op 12 oktober is er ook een leuk stuk over Esperanto op het jongerenblog verschenen onder de titel: Allemaal dezelfde taal.

-) Op 24 september is er een leuk stukje over Esperanto in de Universiteitskrant van Groningen gekomen. Het is online na te kijken (boven de strip en naast de sudoku: "Mijn...   Taal"

-) Op 4 september 2009 heeft Wim Jansen officieel het ambt van bijzonder
hoogleraar Interlinguïstiek en Esperanto
aanvaard aan de Universiteit van
Amsterdam. Download zijn oratie met de titel: "Esperanto, een taal om van te houden"

-) Op 1 september 2009 is er een column over Esperanto en de relevantie voor holebi mensen gepubliceerd op gaysite.nl onder de titel: "Esperanto een buitengewoon holebi vriendelijke taal!"

-) Er heeft een 6 pagina groot artikel over Esperanto in het glossy magazine Onkruid (www.onkruid.nl) gestaan. Het stond in nr 190, het july/augustus nummer. Het artikel is ingescand en is te downloaden in twee formaten: Onkuidartikel in Word en Onkruidartikel in open Office.

-) Op 24 april, heeft de commissaris PR extern van de NEJ een presentatie in zijn eigen klas gehouden over Esperanto. Dit heeft een klas vol enthousiaste leerlingen opgeleverd die graag wat meer over Esperanto willen weten en sommigen zijn zelfs al druk aan de studie geslagen. Een leuk artikel wat hierover na te lezen is, en wellicht andere mensen kan inspireren om over Esperanto te vertellen in de klas, is online te vinden onder de titel: Esperanto, la plej bona internacia lingvo.

-) Op 23 april 2009 is er een item van de de NEJ en de verkiezingen in Europa opgenomen door NOS Headlines. http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/15307

 

-) Op 15 april 2009 heeft er een stuk over Esperanto en Europa in De Gelderlander gestaan. Het artikel heet Esperanto en Europa. Daarnaast zijn er van hetzelfde stuk ook artikelen verschenen in het Limburgs dagblad, het Brabants daglblad en in de Leeuwarder courant verspreid over een aantal weken tijd.

-) Op 12 maart 2009 is een artikel over Esperanto verschenen in the Planet Times. Het artikel is online te lezen onder de titel: Word wereldburger, leer Esperanto.

-) Vanuit de NEJ hebben we op verschillende forums het artikel Esperanto en Europa geplaats waar verschillende interessante discussies door zijn onstaan op onder andere de volgende plaatsen:

-) In de Leeuwarder Courant is op 29 januari 2009 een artikel verschenen met de titel: Esperanto wint terrein op internet

-) In het Algemeen Dagblad is op 24 juli 2008 een artikel verschenen met de titel: Esperanto-koorts in Rotterdam

-) In het dagblad de Pers is op 20 juli 2008 een artikel verschenen met de titel:
Esperanto biedt een goede datingmarkt

-) In het Reformatorisch Dagblad is op 16 juli 2008 een artikel verschenen met de titel: Esperanto taal komt tot leven in Nederland

-) In het dagblad de Pers is op 1 juli 2007 een artikel verschenen met de titel:
Over vijftig jaar spreken inwoners in heel Europa Esperanto

-) In FRUTTI DI MARE stond op 25 november 2004 een leuk artikel wat online te lezen is met de titel: Met Esperanto backpacken naar Tsjoevassië

 

 

Pers & Promo
Mahatma Gandhi wees reeds op de belangrijke rol die mensen en media spelen bij het verspreiden van goede ideëen. Voor mensen die Esperanto willen promoten in de media zoals dagbladen, magazine`s, radioprogramma`s, televisieprogramma`s, internetsite`s, lokale clubbladen, schoolkranten, politieke jongerenblaadjes, forums, etc. etc. zijn hier een aantal teksten  en posters beschikbaar gesteld die als basis kunnen dienen.
 
Artikelen voor de media
 
In deze stukken wordt de essentie van Esperanto uitgelegd in 2 verschillende versies  Iedereen is vrij deze documenten te downloaden en te verspreiden ter promotie van Esperanto.

1) Het eerste artikel met de titel: "Word wereldburger, leer Esperanto!", is een artikel van rond de 500 woorden en vormt een goede introductie wat Esperanto precies is. Dit artikel is te downloaden in word, open office en PDF formaat.

2) Het tweede artikel is langer met rond de 1000 woorden en de titel: "Esperanto en Europa". Dit artikel laat de verschillende aspecten van Esperanto aan bod komen en pleit ervoor Esperanto te gaan gebruiken als gezamenlijke taal voor Europa. Ideaal om ergens te plaatsen als opinie artikel en het garandeert interessante discussies over het Europese taalbeleid. Ook dit artikel is te downloaden in word, open office en in PDF formaat. 

Posters om op te hangen in openbare plaatsen

Prikborden op scholen, bibliotheken, supermarkten etc. zijn ook goede plaatsen waar mensen kennis kunnen maken met Esperanto. Er is een serie van drie posters gemaakt met een korte aansprekende slogan en waar mensen een briefje met onze website af kunnen scheuren.  Print ze uit en plak ze op in je omgeving! Alledrie in PDF bestand:

1) Internationaal flirten? Word wereldburger, leer Esperanto!
2) Goedkoop op wereldreis? Word wereldburger, leer Esperanto!
3) Internationale vrienden maken? Word wereldburger, leer Esperanto!

Daarnaast is er ook een serie posters in het Esperanto die reclame maken voor Esperanto. Dit zijn zwart wit posters dus lekker makkelijk te printen. Mocht je zelf posters willen ontwerpen dan is  de website van de Amerikaanse Esperantisten een leuke startplek om inspiratie op te doen.

Achtergrondinformatie

Regelmatig verschijnen er wetenschappelijke artikelen, dissertaties en (profiel)werkstukken over Esperanto. Deze gaan wat dieper op alle informatie, en zijn voor een groot deel te vinden op deze pagina.


Taalkeuze Foto`s